pondělí 6. srpna 2012

Pár linků na... ráno?

Něco z bulváru

Ke kafi na ráno se hodí nějaký ten bulvár, takže sledujte.

Zajímavý nápad měla značka C&A, která v Sâo Paulu do jednoho ze svých obchodů instalovala speciální ramínka, na kterých se zobrazuje, kolik lidí daný produkt "lajkovalo" na facebooku. Uživatel(ky) tak hned mohou porovnávat, kolika lidem se daný kus oblečení líbil nejvíce.

Začal jsem sledovat blog Světoběžníka. Zdá se, že SEO konzultanti houfně vyráží do Brazílie, kde volí manuální práci a chválí odchod z Čech. Každopádně si odtamtud vypůjčím pár linků.
Jak hodlají řešit v Brazílii záškoláctví, o tom vás poinformuje článek z Lidových Novin anebo si přečtěte o zázracích, které se v tam dějí.

Z trochu drsnějších témat by vás mohlo zajímat, že v Brasilii byl ukraden vibrátor ze zlata a  případně, že natřením se na zeleno ze sebe Hulka neuděláte anebo že i z nejnižších pater se dá vystoupat vzhůru.
Stejně tak důležité je, že se na pobřeží Rio de Janeira objevili tučňáci.

Vážněji

Zaujal mne článek o boji proti horečce dengue v Bahii. Na jihu Brazílie se díky příznivějším klimatickým podmínkám a jak říkali obyvatelé Rio Grande do Sul, také díky větší zodpovědnosti obyvatel, tropické komáry podařilo téměř vyhubit a tak riziko nakažení výrazně snížit. Na jihu probíhaly kampaně, které informovali lidi, aby nenechávali stojatou vodu volně na zahradách, protože v ní se komáři množí. Všechny nádrže na zalívání nebo např. i tácky pod květináč, byly buď zakrývány nebo voda pravidelně měněna. Na severu tento přístup díky jiné nátuře nefunguje a tak přistoupili ke genetické modifikaci komárů.
Plánem je nechat vylíhnout velké množství samečků komára a vypustit je do přírody. Tyto samečci jsou upraveni tak, že jejich potomstvo se nedožije dospělého věku. Samečci pak lákají samičky ke spáření a pokud jich bude dost, tak nemodifikovaní samečci se nestihnou množit a populace bude pomalu vymírat.

Dále mne zaujalo, že Açaí se stává vývozním artiklem. Dováží se nyní už i do arabských zemí. V Brazílii se nejčastěji prodává jako mražená ovocná dřeň, do které si můžete nechat namixovat ještě jiný druh ovoce, mléko a často se přidává musli. Do horkých slunečných dnů je miska se zmzlinou z açaí super volba. Hlavním producentem je stát Pará.
S açaí se dá setkat i v ČR, kde je prentováno jako zázračný doplněk stravy, který pomůže hubnout a má vitamínů, že jste to neviděli. Je pravdou, že jich açaí obsahuje hodně, jako taktéž propagované antioxidanty. Může pomáhat jako prevence, ale informace o jeho zázračnosti se mi jeví jako nepravdivé a jeho cena předražená. Zvlášť, když si člověk vzpomene, na procházky po Riu a plnou misku za pár korun.


2 komentáře:

  1. nazdar chaldo, jen sem ti chtel napsat, ze seo konzultant nejsem, zivil jsem se necim jinym, ale na seo se ted vicemene zameruju. Je to tady pole neorane.
    Uvidime, treba se to tady vsechno chyti, i kdyz to je na dlouhe lokte.
    Jinak zdravim do NH
    Gringo z ria

    OdpovědětVymazat
  2. 2Ondrej: čau.
    Tak to držím palce, ať se povede proniknout do problematiky. Tohle je v Brazílii fajn, že dost věcí je na začátku a když se chytne vlak ve správnou chvíli, tak se člověk může docela dobře vyšvihnout.
    Jinak co se týče mě, tak už dávno v NH nejsem. Pro mě to byla jen roční zkušenost a teď už na blog jen sem tam přisypu nějaký příspěvek, když mě zrovna něco zaujme.
    Ať se daří v Riu

    OdpovědětVymazat