pondělí 11. dubna 2011

Internetové střípky V.

Tentokrát to budou střípky inspirované návštěvou česko-brazilského sdružení (Associação Cultural Tcheca-Brasileira) v Porto Alegre. Ve skutečnosti to bylo jen krátké obědové setkání s několika z jejích členů. Výuka jazyka a třeba týden české kultury v Porto Alegre bude probíhat až po létu, takže v téhle době u nich moc lidí nepotkáte. Tady je pár odkazů inspirovaných setkáním.

Massa Critica aneb cyklojízda v Porto Alegre

Nevím, jestli jste tuhle už více jak měsíc starou událost zaznamenali. Chtěl jsem se o ní zmínit, ale nevyšel čas. Video z ní mě je docela husté a prý běželo i na Nově. Sestříhané video a krátkou zprávu najde třeba na novinkách (popřípadě si můžete přečíst shrnutí v angličtině). Tonda, jeden z Čechů, se jí právě účastnil.
Došlo k tomu, že v POA byla pořádána cyklojízda za podporu cyklistů a jednomu řidiči (jemně řečeno blbci), ruply nervy a najel mezi cyklisty. Naštěstí došlo k "pouze" 11 vážným zraněním a nikoho tohle nestálo život. Pachatele (manažer národní banky) chytili, respektive se přišel sám po víkendu udat (prý v jeho verzi ho napadla skupina rozzuřených cyklistů), byl zadržen, chvíli si platil pobyt v soukromé léčebně pro mentálně postižené, aby nemusel do cely a nedávno ho propustili. Nicméně na něj bylo podáno několik žalob pro pokus o vraždu a bude (snad) stíhán. Celá událost tu celkem vzbudila rozruch, udělala tedy alespoň hnutí pro podporu cyklistiky reklamu a možná tak pomůže, že se tu pro cyklisty něco udělá.



Do akcí, které reagovali na tuto událost, se ale zapojili i lidé v jiných městech. Tady jsou třeba fotky  ze Sao Paula anebo video z Brasilie. Při návštěvě Brasilie jsme se s jedním člověkem, který pro cyklistiku lobuje, potkali a říkal, že v Brasílii je to s cyklistikou problém. Řeknou vám tak, že máte na kole jezdit v parku, ale probojovat se do města je těžké. Ono se trochu není co divit, když Distrito Federal je stát s největším poměrem aut na hlavu a díky celkové podobě města se tam bez auta takřka nedá žít. Na druhou stranu třeba v Rio de Janeiru, pokud jde o centrum, jsme potkali docela dost lidí jezdících na kole a je tam také pár pěkných cyklo-stezek, které tento pohyb usnadňují.

Videa z Porto Alegre

Tonda, krom toho, že jezdí po Porto Alegre na kole, se tu taky oženil a má kanál videí na Youtube a rozhodně se vyplatí podívat se alespoň na nějaké video. Jednat můžete juknout na to, jak Porto Alegre vypadá a druhak, jak se tu žije.

Zajímavosti na konec

...když prý člověk přijede do Brazílie a má tu s Brazilkou dítě, tak ho nemůžou z Brazílie vyhostit (nebo to alespoň platilo). Tohle pomohlo třeba Ronnie Biggsovi, který se účastnil velké vlakové loupeže ve Velké Británii, která proběhla v roce 1963, kdy si 15 kompliců odneslo 2,6 milionu liber. Po útěku z vězení se dostal do Brazílie, kde se spustil s Brazilkou a protože s ním měl syna, tak ačkoli Británie žádala o jeho vydání, Brazílie, i kdyby chtěla, ho vydat nemohla. Biggs se tedy nakonec do Británie vrátil, asi věřil, že zločin bude již promlčen, ale jelikož byl klasifikován jako zločin proti královně, tak ho ještě poslali do vězení.

A pak určitě stojí za pozornost demografický nárůst obyvatel Brazílie. V polovině 20. století bylo Brazilců kolem 30 miliónů, na jeho konci jich bylo již 180 milónů. To také přispívá k nezaměstnanosti a sociálním rozdílům v zemi.

2 komentáře:

  1. No tak z toho videa se me udelalo docela zle. Nechapu, ze ten magor nesedi.

    OdpovědětVymazat
  2. No snad sedět bude. Když jsem to viděl poprvé, tak mi z toho bylo taky dost zle.
    U nás máš zase piráta z D1 a podobně.

    OdpovědětVymazat