sobota 30. dubna 2011

Kaňony v Serra Gaucha

O Velikonocích jsem se konečně vypravil za kaňony k městečku Cambará do Sul, které leží sice v Rio Grande do Sul, ale do Santa Catariny je to už jen co by kamenem dohodil. Poblíž tohohle městečka jsou dva národní parky, jejichž hlavní atrakcí je návštěva (či pohled) kaňonů. Jmenovitě je to kaňon Itaimbezinho v parku Aparados da Serra a kaňon Fortaleza v parku Serra Geral. Oba dva kaňony jsou součástí dlouhého pásu za sebou následujících kaňonů (viz mapa na google maps) se táhnoucích kaňonů, které (podle všeho) vznikly po vylití lávy z nějaké pradávné sopky někdy před 130 milióny lety a po následném oddělení kontinentů od sebe, tu zůstaly vysoké kamenné stěny, a tvorbě kaňonů pak napomohla eroze a voda. Tuto teorii jejich vzniku podporuje například to, že v Africe nacházejí stejné šutry, jako tady.

Serra Geral

V parku Serra Geral se nachází kaňon Fortaleza. Tento park je vzdálen 23 km od Cambará do Sul po kamenité "polní" cestě. Ty jsou ale v okolí Cambará jaksi obvykle normální ať jedete kamkoli. Pro baťůžkáře může být trochu problém, že autobusy k parku nejezdí a taxi je pěkně drahé (cca 700 Kč za cestu tam a zpět). Ovšem většina lidí sem přijíždí se svých autem, takže není až tak velký problém požádat někoho o svezení. Případně je poznávání okolí jako dělané pro jízdu na kole.
Park a vlastně celé okolí Cambará je tvořeno velkými travnatými pastvinami, kde se tu a tam vyskytuje lesík v němž při pohledu z dáli převažují araukárie, ovšem, když se člověk dostane dovnitř, tak najde řadu různých rostlin obvyklých pro mata atlantica, jako jsou po stromech "lezoucí" mechy a všudypřítomné ostny na kdejakém kmenu či větvi. Na travnatých pastvinách potkáte krávy, obvyklé to zvíře gauchovských pamp. Krávy byly prý do Brazílie přivezeny jezuity a po zničení jezuitských misií se o ně nikdo zvláště nestaral, takže se z nich stal (polo)divoký skot. Dnes tu již žádnou takovou asi nenajdete, nicméně jich po okolí pobíhá dost a zdejší krávy se vyznačují velkými rohy. Nebyl by to ale člověk, aby to krajiny trochu nezasáhl a tak se tu v hojné míře začaly vysazovat monokultury borovice, kterým se tu dobře daří a jejich dřevo je používáno pro získávání ceulózy a pro výrobu dřevotřísky, například v závodech v Bento Goncalves. Ovšem borovice začaly znamenat ekologický problém, protože likvidují původní porosty araukárií. Araukárie potřebuje prostor pro růst, potřebuje stín a vlhko, ale také prostor ve chvíli kdy vyroste, aby mohla prorazit koruny stromů a dostat se za sluncem. Tohle všechno jí původní porost dával, ovšem borovice ji zadusí už v počátku anebo jí nedá místo, aby se dostala ke sluníčku. Potom je již zakázáno vysazovat borovice alespoň v blízkosti parků, ovšem tento zákaz není nijak příliš vymáhán a penalizován.
Travnaté pláně pak znenadání končí a následuje strmá skalní stěna, která se propadá do hloubky více než 600 metrů. V regionu je více než 60 kaňonů, ale do parku patří jen kaňon Fortaleza, který má na délku téměř 7 kilometrů a pohled ze shora dolů je skutečně dosti ohromující. Z jedné strany se tak můžete dívat na zalesněné dno kaňonu a protékající řeku a na stranu druhou, při dobré viditelnosti, zahlédnete moře a také asi město Torres. V parku jsou "značené" 2 turistické trasy, obě dohromady v délce asi 5 km (pokud přijíždíte autem).

Aparados da Serra

Je druhým národním parkem v oblasti, vzdálen 18 km od Cambará do Sul na opačnou stranu než park Serra Geral. Dostanete se k němu po "silnici" vedoucí z Cambará do Sul k městečku Praia Grande. Jeho hlavní atrakcí je kaňon Itaimbezinho, což je kaňon s nejvyššími výškou. Jméno pochází z indiánské řeči Tupi-Guarani a znamená "ostrý kámen". V nejvyšším místě je to ode dna k vrcholu skalní stěny 720 metrů. Turisticky jsou v parku možné 3 cesty a to 2 po vršku a jedna řekou po jeho dně z města Praia Grande. Ovšem tato cesta je povolená pouze s průvodcem. Tedy jako skoro jakýkoli pohyb kaňony. Ale i tady platí, že co oči nevidí...
V parcích se nesmí kempovat a na dodržování zákazu a vybírání pokut dohlížení místní průvodci, kteří to dělají "rádi" (pokud tedy odhlédnu od důvodu ochrany přírody a budu trochu jízlivý), protože tak nepřichází o "zisk" od zákazníků, kteří si nepronajmou jejich služby. Ovšem parky nejsou nijak zvlášť velké, takže se dá na jejich hranice dojít (případně dojet) a za jejich hranicemi v Brazílii nikdo kempování nezakazuje.
O výletu - treku - Rio de Boi po dně kaňonu Itaimbezinho jsme už psali, podívat se na kaňon z vrchu je ovšem také fajn zážitek, obzvláště když neprší.

Okolí a další aktivity.

Cambará do Sul má ve svém okolí ale nejen ony 2 největší atrakce, kterými jsou národní parky, ale můžete se také podívat k několika pěkným vodopádům (jak jinak) a říčním kaskádám v okolí. Všechny jsou vzdáleny kolem 15 km od městečka po polňačkách, takže to chce znovu nějaký dopravní prostředek. Já jsem se dostal ke dvoum vodopádům a to k Leajo de Margarida a Cascata dos Venancios a obě dvě místa jsou příjemná a vyplatí se udělat si fotku.
Z Praia Grande lze zase vyrazit nejen na trek kaňonem Itaimbezinho, ale lze jít také do dalších kaňonů v okolí, ovšem vždy je třeba průvodce a člověk by se tak měl informovat v informačním centru. Anebo jít prostě na "černo".
V obou městech je také hromada turistických kanceláří, které vám nabídnou všechny možné venkovní aktivity jako rafting, slaňování, lanové centrum apod. Ovšem ceny nikterak příznivé nejsou.

Pár mých fotek můžete najít v téhle galerii.

Odkazy

Stránky města Cambará do Sul jsou velmi pěkné a najdete na nich vše co je pro plán cesty třeba - popis cesty, ubytování, ceny, otvírací doby parků. Mapku, jak vypadá okolí Cambará do Sum můžete najít tady. Pokud jde o popis treků (a to i ne pouze těch "oficiálních") jsou pěkné tyto dvě stránky. Můžete také kouknout na pěkné fotky z okolí. Popis treků je také na fóru Mochileiros, na které jsem už dával odkaz.

Žádné komentáře:

Okomentovat