úterý 5. dubna 2011

Češky v brazilské reality show

Brazilská televize uvedla tuhle neděli reality show As Tchecas no Brasil s podtitulem "libera as tchecas".

Jedná se o reality show dvou Češek, které někdy v prosinci začaly psát blog http://welovebrazil.posterous.com o tom, jak moc chtějí jet do Brazílie a začali přes něj komunikovat s Brazilci, aby jim poradili, kam se mají vypravit. Téhle jejich aktivity se pak chytla televize a rozhodli se, že o tom natočí pořad, respektive reality show. Záměr byl ten, že ukáží, jak cizinky objevují Brazílii a co je pro ně na ní zajímavého či odpudivého. Má to také tu souvislost, že se Brazílie připravuje na mistrovství světa ve fotbale a olympijské hry a tak by to mohlo (jakože) ukázat, jak to tu budou vnímat cizinci, až sem přijedou.
Je na tom trochu zvláštní, že už asi 3 příspěvek je psán portugalsky a všechna videa jsou perfektně otitulkovaná, ale je možné, že se tak stalo až po tom, co se staly "mediálně" známými. Dost možná to byl od počátku záměr televize. Těžko říct. Každopádně obě mluví jen anglicky.

Reality show staví na tom, že jsou obě "gostosas", takže se dočkáte po brazilsku na detailní záběry všemožných partií. Kolegové se mě už ptali, jestli takhle vypadá většina Češek :)
Další obsahem jsou vtipy na téma "vy neumíte portugalsky a my vás naučíme nějakou frázy a ta fráze nebude znamenat, co si vy myslíte, že znamená" a také různé dvojsmyslné narážky. Pokud vás zajímá, jaký je "vtípek" v podtitulu, přečtěte si Verčin příspěvek jak si uříznou ostudu v Brazílii.

Můžete také kouknout na televizní upoutávku na tento pořad nebo na nesestříhanou verzi "rozhovoru" s oběma představitelkami: gringas do panico na TV. Obojí v portugalštině. V druhém případě, můžete pro zajímavost skočit na čas 2:30, kde najdete, řekl bych klasický brazilský vtípek, kdy vás každý po příjezdu bude učit, že "ahoj" se řekne "olá, veado". Zkuste to někde použít a uvidíte.

Už toho bylo dost, ale ještě zalinkuju video, které je asi sestřihem z nedělního pořadu. Zajímavé mi na něm přijde, jaký zvolili mix "české" kultury. Na začátku třeba Mládek, pak nám přiřkli o nějakých 2,5 miliónu více obyvatel a co je naše typické jídlo, jsem nějak nepochopil.



A aby tu bylo taky něco brazilského, tak jedna populární musica na závěr příspěvku.

1 komentář:

  1. Hahaha...blog sice píšou v portugalštině, ale i Massa Bob by to napsal líp (viz. "my jsme udělala a pak jsme viděla...") Já bych je až tak nepřeceňovala:)

    OdpovědětVymazat