úterý 11. ledna 2011

Muzika

O téma brazilské hudby jsem se už v jednom z předchozích příspěvků otřel, ale tady bych o ní chtěl mluvit trochu obšírněji.
Brazilská hudba má nepřeberné množství stylů. Většina z nich, pravda, alespoň trochu vychází ze samby. Často je styl doprovázen i speciálním tancem, který se na danou hudbu tančí.
Snad vždy jde o různorodý mix žánrů a osobně bych řekl, že je obtížné jednotlivé interprety vůbec nějak škatulkovat.
Tady v tomhle článku nabízím takové nahlédnutí do brazilské hudby, se kterou jsem se tady setkal. A setkal znamená většinou jen velmi letmo - slyšel jsem ji někde v rádiu nebo u známých na počítači. Proto k většině muziky nejsem schopný říci nic víc, než že existuje. V tom aby článek nebyl jen seznamem odkazů, mi pomohl internet a průvodce po Brazílii od Lonely Planet.

Styly

Música Gaucha - Nelze začít ničím jiným, když jsme v kraji gauchú. Tahle muzika je doma na jihu Brazílie a na severu Argentiny a pojí s životem gauchú, kteří pasou stáda krav na rozlehlé pampě. Musica gaúcha (nebo jak wikipedia také uvádí - musica nativista) má jako téma především lásku ke své zemi, statku, ženám... Jsou to většinou pomalé písně, kde záleží na slovech a v písni se ozývá zvuk tahací harmoniky.
Jako příklad jsem vybral skladbu Veterano. Interpreta Leopolda Rassiera neznám, ale píseň mi byla jako typická ukázka zaslána jedním ze zdejších "gauchú", jako typická hudba :)
Po zadání do vyhledávače "musica gaucha" jsem našel ještě jednu píseň, tentokráte trochu svižnější od skupiny Os Monarcos.
A potom bych asi neměl vynechat interpreta, který hraje (prý nejlépe ze všech) na harmoniku - Renato Borghetti a klip k jeho písni Cuplicidade (klip pěkně ukazuje stylizovaný gaúchovský život).
Jak jsem na začátku zmínil tanec, tak musica gaúcha jich má dost, které se na ní dají tancovat. Vždy tedy muzika musí být v dané taneční úpravě a jedná se o tance typu valčík, walz či polka. Jako ukázku tu uvedu tanec chamamé (vychází z candoblé) a milonga (snad trochu jako tango).

Bailão (Bandinha de Bailão) -  je styl, který pochází z německé dechovky a přibral si k sobě Sertaneju, brazilský pop a co mu tak přišlo pod ruku. Nevím, zda je tenhle styl přímo klasifikován jako styl hudebními vědci, ale tady se o něm tak mluví. Je tedy typický pro jih a pokud si chcete poslechnout pop dechovku, tak zkuste Aquela dos olhos negros nebo A 150 por minuto  (Os Atuais) anebo Ele te trai (Banda San Marino).

Sertaneja - sertaneja je muzika vycházející z Brazilských stylů, které se tu objevovali již ve 20. letech minulého století, ovšem dnes je zmodernizovaná, ovlivněná americkým country rockem a popem a uslyšíte ji v rádiích. Pochází asi z okolí Sao Paula.
Moji kolegové ji často nazývají také bailão (což znamená, že se na ní tančí) a hraje se také na různých festách tady - například jsem ji slyšel na Kerbu v Dois Irmaos. Její interpreti vystupují často ve dvojicích.
Představiteli jsou například Leandro e Leonardo či Milionário e José Rico nebo César Menotti a Fabiano a další.


Axé - z jihu přeskočíme na sever. Muzika axé vznikla v 90. letech v Salvadoru a jedná se o mix samby, popu, rocku, reggae, funku a karibské hudby. Jako důležití interpreti jsou uváděni např. Daniela Mercury - Toda menina baiana nebo skupina Chiclete com Banana - Menina, Me Dá o Seu Amor.
Já uvedu ale ještě jinou píseň, která asi není klasikou, ale zní tu v rádiích a klip je správně brazilský :) - Paz, carnaval, futebol.


Pagode - pagode je pomalejší (neformální, plážová) verze samby (a i když se říká, že je to pomalá samba, tak prý je hudebně od samby vzdálena). Vznikla někdy v 70. letech v Riu nebo v Salvadoru. Dnes se často míchá s popem.
Za představitele čistého pagode jsou považováni např. Zeca Pagodinho nebo Beth Carvalho. A jako současné pagode by se dala uvést píseň Pode Chorar od Alexandra Pirese.


Funk - nebo také baile funk nebo funk carioca je z Ria a je, předpokládám že nejen na jihu Brazílie, symbolem favel, což není divu, když tam vzniknul. Je to taneční muzika, která se vyvinula z miami bassu (kterýžto styl neznám, věřím wikipedii a jedná se o typ hip hopu). Pro zájemce o bližší seznámení s tímhle stylem bych odkázal na dokument Favela on the Blast (blog tygra ve favele).
Funk je spojován s násilím, drogami a sexem a je trochu těžší najít ukázku, protože youtube často tvrdí, že obsah by mohl být závadný. Ono je tam vždycky hodně natřásání :)

Tropicalismo - tropicalismo se pojí s hnutím ve výtvarném umění v 60. letech. Jeho představitelem byl domnívám se známý Gilberto Gil. Toho vojenská diktatura vyhnala ze země a poté co se vrátil, tak se sčuchnul s prezidentem Lulou a kromě zpívání byl také ministrem kultury. Jako píseň náhodně třeba tohle.

Forró - forró je muzika a i tanec ze severu Brazílie. Byla prý považována za nedostatečně sofistikovaný hudební žánr, ale získává si fanoušky po celé Brazílii. Potkáte v ní tahací harmoniku a buben zabumba. Jako příklad bych uvedl píseň Amar Até od skupiny Rastapé (klasifikováno jako Forró Universitário) nebo něco ze starší gardy od Luize Gonzagy.

Choro - brazilská instrumentální a populární hudba, které se přezdívá chorinho. Hraje se na kytary, flétnu a tamburínu. Ačkoli by měla být známá, tak já jsem na ní narazil až s dokumentem Brasileirinho, který o ní pojednává. Ukázky hudby si můžete poslechnout na wikipedii.

Na co by bylo dobré nezapomenout

Bossanova - vznikla v 50. letech a nejznámější písní je Girl from Ipanema od Toma Jobima a Viniciuse de Moraese.
MPB - musica popular brasileira. Neurčitý termín z 70. let přes zahrnuje mnoho žánrů (jazz, bosanovu, pop...). Třeba Chico Buarque.
Musica de capoiera - uvést by se měla.
Lambada - kdo by neznal. Přišlo mi zajímavé, že Kaoma byla francouzská kapela a Brazilka tam byla pouze zpěvačka.
Samba - eh...

A něco dál - skupiny

Zajímavou skupinou je Mamonas Assassinas, která vznikla začátkem 90. let a všeho všudy natočila asi jen jedno album, protože všichni členové zahynuli při letecké havárii při letu z Brasílie do São Paula. Ovšem skupina stojí za za zmínku, protože zaprvé se o ní tvrdí, že ovlivnila vývoj hudby v Brazílii a také proto, že její písničky jsou stále velmi zajímavé na poslech (dle všeho satyrické, ale na to moje úroveň portugalštiny ještě nestačí) a velmi multižánrové. Můžete zkusit třeba píseň Pelados em Santos nebo Robocop Gay.

Přeskočíme k popu. Teď tu celkem frčí chlapecká kapela Restart. Tenhle rok tu vyhrála celkem dost hudebních cen (MTV Video Music Brazil) a bude se o ní točit dokonce film. Jinak teda ale muzika nic moc :)

Trochu přitvrdíme punkovou kapelou Matanza z Rio de Janeira. Texty jejich písní jsou snad vždy machistické. Můžete zkusit třeba Ela Roubou Meu Caminhão nebo Tempo Ruim (volným překladem refrén...chci aby cesta vždy vedla směrem, kterým si přeju a abych měl stále vítr v zádech. Chci mít po ruce vždycky pivo a po boku svou velkou lásku).

U tvrdší muziky zůstaneme se skupinou Dead Fish, která hraje hardcore punk a to už od roku 1991. V roce 2004 také vyhrála jednu z cen MTV a můžete zkusit třeba píseň Você.

Update:  Pozapomněl jsem na rockovou legendu jménem Raul Seixas - linknu playlist jeho songů na youtube. O tomhle týpkovi (který je tedy již po smrti) se říká, že byl prvním brazilským rockerem. Přátelil se s Paulem Coelhem a ten mu také psal některé texty. Spolu byli i v bratrstvu svobotných zednářů.

A můžete přeskočit na příspěvek internetových střípků, kde je odstaveček o dalším brazilském rockeru Cazuzovi.

A na závěr Český rozhlas. Muziku z Brazílie podle Českého rozhlasu si můžete poslechnout v Hudebním cestopise (odkaz vede na hudební stream).

4 komentáře:

  1. No nevim proc, u nekterejch klipu se mi vybavilo Ein Kessel Buntes :D.

    Lambada bylo dobry silenstvi, ta holcicka v tom klipu byla moje tajna laska. Na svoji obranu, byl jsem ve 3. tride, takze podobnost s Kmonickem tady nehledej :p.

    Tak fanda Brazilsky hudby se ze me asi nestane. S vyjimkou Leopoldo Rassiera me nic moc nechytlo. Kazdopadne diky za tipy :).

    Jo mohl bys priste udelat prurez metalovou scenou ;). Ja znam z Brazilie jenom Sepulturu.

    OdpovědětVymazat
  2. :D

    S metalovou scénou tě bohužel zklamu. Neznám tady nikoho, kdo by metal poslouchal, takže nevím. Jediná skupina, o které se někdo letmo zmínil, je Massacration (http://pt.wikipedia.org/wiki/Massacration) a ta si nejsem jistý, jestli tě zaujme.

    Jen tak když mluvíš o metalu, tak mě napadlo, že jsem tu dostal tip na celkem zajímavou kapelu, co "hraje" známé metalové songy po svém - Van Canto - jestli znáš tak nic, jestli ne, tak třeba na poslech zaujme: http://www.youtube.com/watch?v=Shw3lYC6DsY&feature=channel

    Jo a když se ti líbí Musica Gaucha a abych ti to spojil s tím Alles Gute, tak ti přidám ještě jeden link - Mauro Harff (přezpívává gauchovské písně německy) - album Alles Tchê - http://augustfest.blogspot.com/2009/06/blog-post.html :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ti Van Canto nejsou spatny, ale heavy metal moc nemusim.

    Ja mam za to, ze Brazilie mela mit velkou death metalovou scenu s nechutnejma bookletama. Ale mozna si to pletu s jinym statem. Death metal jde teda taky mimo me.

    No za ty Mauro Harff te na Doubrave asi vykoupu :P.

    OdpovědětVymazat
  4. 2Rob: takový pěkný písničky. Spíš by ses měl naučit německy :)

    OdpovědětVymazat