pátek 5. listopadu 2010

Brazilské postřehy

Nastřádal jsem pár postřehů z Brazilského prostředí. Bude to trochu kombinované s internetovými střípky.

Začnu jídlem. Šli jsme si to tu s Verčou takhle po Novo Hamburgo a zaujal nás strom, který byl poset černými plody. To ale neznamená, že by visely nějak z koruny, ale od kmene až po poslední větev byly všude černé bobule. Od paní jsme se dozvěděli, že se jmenuje Jabuticaba a že má hodně vitamínu C. Chutí se bobulky dají přirovnat trochu k rybízu, ale dužina je bílá a plod obsahuje od jedné až do třech pecek.
Druhým Brazilským ovocem na které jsme tu (konečně) narazili je Açaí. Zatím jsme měli možnost ho ochutnat ve formě džusu a na tu správnou konzistenci, ještě čekáme. Ačkoli se budu opakovat, tak i tohle ovoce je podobné rybízu, ale nyní zdůrazním, že černému.
Také jsme měli možnost ochutnat šťávu z cukrové třtiny (jen nevím, zda to byla melasa nebo přímo nějak vylisovaný "džus" z třtiny rostoucí za oknem). Je hodně sladká se zvláštním ocasem. Verča z něj nadšená příliš nebyla a žádala raději cachaçu.
Také jsme si pořídili cuiu a tak teď jako správní gauchové popíjíme po večerech chimarrão. Odkážu tu ještě na pěkné stránky o erva maté.

Předminulý týden se tu hrál fotbalový zápas mezi Grêmiem a Interem. Skončilo to 2:2, takže kolegové až tak velkou radost neměli, protože sudí byl prý podplacený, ale zajímavé by mohlo být, že zápasu mezi těmito dvěma rivaly se říká Grenal. Gre je z názvu Grêmia a nal z konce Internacional.

A hned odskočím ke dvou zcela nesouvisejícímu tématu. Víte, že Volkswagen Brouku tu říkají Fusca? Nevím odkud se tenhle název vzal, ale brouk je tu každopádně celkem populární auto v podobné cenové relaci (a stavu), jako jsou u nás škodovky.
V Porto Alegre se konala přehlídka soch krav a mohli jste je potkat po celém městě. Některé modely jsou celkem zábavné, a tak přidávám odkaz na galerii na oficiálních stránkách Cowparade.

Protože jsem mistrovství světa ve fotbale příliš nesledoval a nepoužívám Twitter, dozvěděl jsem se o fenoménu "Cala Boca Galvão" až z přednášky TEDu. Odbočím-li od tohoto fenoménu, tak na přednášce Ethana Zuckermana bylo zajímavé, že Brazilci používají Twitter procentuálně na počet obyvatel nejvíce z celého světa (přednáška je zajímavá a je o tom, že o světě toho víme málo a že se o svět moc nezajímáme). Zpět k fenoménu Cala Boca Galvão. Tahle fráze znamená, zavři hubu Galvão a referovala k sportovnímu komentátorovi Galvão Bueno, kterého publikum nemá rádo za jeho klišé. Tahle fráze se stala internetovým memem a byla jednou z nečastěji se objevujících frází na celém Twitteru v průběhu mistrovství. Vtip je v tom, že Galvão je také pták a z toho vznikalo nepochopení, přoč má zavírat ústa. Na základě živosti tohoto termínu vznikla kampaň na záchranu tohoto ohroženého ptáka a re-tweet uvedené fráze by mělo přijít 10 centů této organizaci (jak přesně to funguje netuším).

Přeskočím k hudbě. Teď je tu populární dancová písnička Pa-panamericano. Je to předělávka, kterou stvořila skupina Yolanda Be Cool. Je možné, že jsem zaspal dobu, ale v Čechách jsem o ní neslyšel.

Prezidentské volby vyhrála Dilma se Stranou Pracujících. Prý se o tom dalo v Čechách dočíst. Zalinkuju tady komentář na Českém rozhlase o ekonomické situaci a změnách, které by tu mohly nastat.
Koncem října tu probíhala v Portu Alegre Semana Tcheca. Bohužel se nám na žádnou z přednášek nepodařilo dostat, ale jako inspirace na příští rok, to může být pro někoho dobré.


A také jsem zjistil, že Portugalština nám není příliš nakloněna. Totiž slovo "checa" (alespoň v Portugalštině brazilské - a v Brazílii ho raději píší ještě s písmenkem T na začátku) sice znamená "česká", ale také ženské přirození. A slovo "praga" označuje jak naše hlavní město, tak ale také znamená "pohroma". Když jsem na autobusovém nádraží ukazoval při nástupu svůj pas s vízy, řidič opakoval praga, praga a smál se mi. Až posléze jsem pochopil, že Prahu nemyslel a asi ani neznal, ale jen ho pobavilo, z jaké že to pohromy asi tak pocházím.

Narazil jsem na celkem zajímavou bakalářskou práci na téma Brazilské Favely. Začátek je sice celkem vágní, ale pátá kapitola o Favelách v Brazílii obsahuje zajímavé informace. Tak například bylo v Brazílii v roce 2003 registrováno téměř 50 tisíc vražd nebo že byl v Brazílii nápad, který neprošel veřejným hlasováním, zakázat držení střelné zbraně veškerým civilním osobám.

Dále se dočtete co se snaží vláda dělat pro zmírnění problémů ve favelách. Jsou zde uvedeny programy výstavby bytovek na okrajích velkoměst, zlepšování podmínek života v samotných favelách anebo zlepšování výuky dětí z favel.
Zaujala mne také zmínka o organizaci Moviemto dos Trabalhadores rurais sem terra, která se snaží prosadit agrární reformu a přerozdělení velkých "latifundií" menším rolníkům. Členům jde o to, aby velkostatkáři, kteří vlastní velké lány polí a vydělávají nehorázné peníze, odevzdali část polí malým rolníkům, kteří by tak mohli začít normálně žít. Po sem je to fajn a organizace měla i několik úspěchů, kdy pole byla přerozdělena. Ovšem má to i stinnou stránku, kdy i zde jsou různí podfukáři, kteří když získají půdu, tak ji obratem prodají a o nějaké pečování na pozemku u nich nemůže být řeč. Druhá věc je, že jsou občas celkem násilní a pak nastávají střety s ochrankou statku, kam vtrhnou. Minulý rok bylo ve státě Tocantins po jejich snaze atakovat statkáře několik mrtvých. Vzpomněl jsem si na to proto, že jsem jejich pochod viděl při dni nezávislosti Brazílie 7.9. a přišlo mi zajímavé, jak můžou chtít půdu zadarmo.

A pár odkazů...

A odkaz na povídání o Brazílii na Českém Rozhlase v Opatrném zeměpisu. Trocha historie a trocha faktů.


Seznam svátků a oslav, které se konají v Brazílii každý rok. Odkaz vede na španělsky psaný cestovatelský blog o Brazílii.

A neodpustím si, že Brazilci jsou prý nejkrásnější na světě.

A jako odbočku se můžete podívat na pěknou vizualizaci porovnávání velikostí věcí - od buněk až po vesmír.

2 komentáře:

  1. Pa-panamericano - jede v Čechách taky pořád :). Neslyšel jsi o ní, protože už tu docela dlouho nejsi :)

    OdpovědětVymazat
  2. Bus_: Já jsem si říkal, že asi budu trochu mimo českou realitu :)

    OdpovědětVymazat