pátek 3. září 2010

Pár cestovatelských informací

Tohle je ryze informativní příspěvek. To abych nezapomněl a neztratil se ve spleti autobusových společností a abych si někam uložil viditelně odkazy na ně.

Obě města mají docela pěkně zpracované internetové stránky, kde lze najít informace o městě, dopravní systém a plánované akce.
http://www.portoalegre.rs.gov.br
http://novohamburgo.org

Ubytování

Jsem ubytován v Novo Hamburgo v Morada Cinamomo. Je to studentská ubytovna - hostel, specializující se na zahraniční studenty. Vede ji paní Eliana a je to tu celkem příjemné. Cena za měsíc je kolem R$350 a potkáte tu hodně lidí na výměnném pobytu na univerzitě Feevale. Sama univerzita ji jako ubytovnu doporučuje. Viz příručka pro zahraniční studenty (v PT).

Autobusy

Systém autobusové dopravy bohužel není příliš přehledný. Dopravu obstarává několik společností. Jedny jezdí jako městská hromadná doprava a druhé jako meziměstské spoje.
Odkazy na jednotlivé společnosti pohybující se kolem Novo Hamburgo lze získat na stránkách společnosti CEVVAT. Zajišťuje možnost nákupu elektronické jízdenky pro obyvatele města.
Celkovým problémem je, že se na zastávkách téměř nevyskytují téměř řády a ani  informace, která linka na zastávce zastavuje. Všechno je třeba si zjistit dopředu přes internet nebo od kolemjdoucích. V Novo Hamburgo tak do severních končin jezdí společnost Hamburgesa a do jižní společnost Futura. Na odkazovaných stránkách lze nalézt vyhledávání v jízdním řádu. Cena jízdenky je R$ 2,20.
Městská hromadná doprava v Porto Alegre je na tom občas trochu líp co se týče jízdních řádů na zastávkách, ale příliš pravidlem to není. Jízdenka stojí R$ 2,45 a informace o linkách lze najít na stránkách http://www.eptc.com.br/EPTC_Itinerarios/linha.asp (eptc = mhd). Protože se ale v linkách autobusové dopravy nedá pořádně vyznat, tak nějaký člověk (či skupina) udělali nad google maps mash up poabus, kde jsou linky trochu lépe uspořádány a lépe se hledá, která kam jede.

Z Novo Hamburgo se lze dostat do Porto Alegre autobusy společnosti Central. Ta umožňuje cestovat buď přímými spoji s mezi-zastávkou v Saõ Leopoldo. Cesta pak trvá asi hodinu a stojí R$ 7,45. Tyto spoje jezdí nejčastěji ze zastávky Novo Hamburgo Rodoviária Velha. Některé tyto spoje vyjíždí též ze zastávky Feevale Campus II a zastavují na novém autobusovém nádraží Novo Hamburgo Rodoviária Fenac. Konečnou zastávkou v Porto Alegre je Camelodromo. Odtud  se lze dostat také nazpět.
Druhou možností je jet autobusy Federal. Ty zastavují na více místech, tak trochu by se dalo říct na každém rohu, cesta trvá skoro dvě hodiny a cena je R$ 5,50. Autobusy zastavují na mnoha zastávkách v obou městech a dalších na cestě mezi nimi. Konečnou zastávkou je místo kousek od hlavního autobusového nádraží v Porto Alegre označované jako Viaduto Conceiçao.
Na autobusech je ještě zajímavé, že žluté sedačky jsou určeny pro postižené, starší lidi a matky s dětmi.
Třetí možností je využít metro nebo-li trem, což je vlak jezdící suburban train, který zatím jezdí jen do Sao Leopolda, odkud je třeba chytit autobus, ale za rok, by už měl jezdit až do Novo Hamburga.

Z hlavního autobusového nádraží pak jezdí spoje do vzdálenějších míst Brazílie, jako je Sao Paulo nebo i přes hranice třeba do Argentiny.
Kdybyste měli zájem jet do Campo Bom a popřípadě ještě dále, pak můžete využít služeb společnosti Citral.

Letadla

Společnosti létající v Brazílii jsou například:

Co je v Porto Alegre k vidění

Akce

Linkovník

Co se tu děje v RS - http://www.queb.com.br
Web zpráv okolo všeho v Brazílii - http://www.terra.com.br/
Informace o ubytování, spojích apod. - http://www.aondefica.com
Portál o baťůžkářském cestování nejen po Brazílii - http://www.mochilabrasil.com.br/

Žádné komentáře:

Okomentovat