neděle 8. srpna 2010

Měsíc za mnou

Původně jsem o tom nechtěl psát, protože jsem si říkal, že o tom nebudu psát, že popisovat, že jsem byl u holiče je už trochu divné, ale já jsem tak plný dojmů :), že přeci jen něco napíšu.
Protože mi už vlasy trochu přerůstaly přes hlavu, tak jsem se delší dobu rozhodoval, že bych měl najít někoho s nůžkami v ruce, aby mi je zkrátil. V úterý jsem se do toho rozhodl prásknout a zašel do nejbližšího kadeřnictví. Že jsme možná měl jít trochu dál, se ukázalo při placení. 270 Kč jsem za ostříhání ještě nedal. Ale zas jsem teď střižený na Argentince. Alespoň to ten člověk tvrdil :) A taky to bylo poprvé, kdy po stříhání dal holič do ruky hřeben, abych se učesal. Ten týpek si totiž nebyl vůbec jistý nebo měl problémy s mými vlasy, ale chodil kolem mě jako kdyby mi nestříhal vlasy, ale modeloval sochu. Tu trochu přistříhl, tam něco ubral, přehodil si strojek s nůžkami a pak zase zpět. Na to kolik se mnou strávil času sice nevypadám, ale zážitek dobrý ;)

Práce

Protože v práci trávím většinu svého času tady, asi bych měl napsat něco víc. Ovšem nevím přesně co.
Možná bych mohl začít tím, že jsem dostal svoji první výplatu, takže bude na činži. Kdyby někoho zajímaly platy v IT tady v Brazílii, tak v práci vytáhli stránky s platovou statistikou. Bohužel nevím, co přesně znamenají termíny terceiro a CLT.
A už jsem taky (konečně) zažil svůj první brazilský přesčas. Už bylo na čase, myslel jsem, že to nepřijde :)
Jinak se snažím proniknout do tajů trojice PHP&Javascript&CSS. Což je fajn, protože objevuju nové nebo zapomenuté věci. Práce je tedy zajím v pohodě. Jen co se pracovních procesů týče, bych měl pár výhrad, ale holt s některými věcmi se člověk musí smířit.

Campo Bom


V sobotu jsem se byl podívat zase trochu po okolí a tentokrát do Campo Bom. Což je takové přidružené městečko k celkově velké aglomeraci kolem Porto Alegre čítající asi 60 tis lidí (dle wikipedie). Tedy tady spíš přidružené k samotnému Novo Hamburgo. Nejzajímavější na tomhle městečku asi je, že tu byla vytvořena první cyklistická stezka v Latinské Americe. Ta obíhá celé městečko a tak je vhodná pro cyklisty a běžce všeho druhu. Jinak tam najdete jednu hlavní třídu a náměstí.

Byl jsem pozván od Alexe, abych se rozhlédl kolem, a taky aby mi pomohl vyřešit problém se získáním výplaty, protože se mi ještě nepovedlo si založit bankovní účet. Takže jsem byl proveden trochu po okolí a pak jsem odpoledne strávil ještě ve společnosti Alexovy přítelkyně Daniely, kdy mě ukazovali fotky z jejich stáží v Německu a Rakousku a následně jsme připravovali palačinky na večeři.

Brazílie

Dovolím si odkázat na blog jednoho Ira, cestujícího po světě, kde se dočtete proč je Brazílie úžasná (v aj):
http://www.fluentin3months.com/why-i-love-brazilians

S jeho postřehy se nedá než souhlasit. Dovolil bych si jen přidat k pár z nich komentář:
  • To že tady člověk potká lidi zaměstnané na místech, kde by to u nás nebylo až tak normální je pravda. Tenhle postřeh jsem zapomněl zmínit. Začíná to právě těma dvěma osobami v autobuse - řidič a vydávač lístků, pokračuje třeba v supermarketu, kde je u každé pokladny kromě pokladní, ještě jeden člověk, který vám kupované věci ukládá do tašky anebo různí hlídači parkovišť a vrátní.
  •  To že Brazilci dbají o svou hygienu je taky pravda. Už se mi několikrát stalo, že se mě ptali, jak často se v Čechách sprchujeme. Je tu rozšířený jakýsi mýtus, že v Evropě se lidi skoro nesprchují, tak jednou do týdne. A nejhorší jsou prý Francouzi, kteří se jen navoní. Možná se to o nich říká (ale mě to přišlo nové) nebo to má nějaký historický původ (viz ukázka z knihy).
  • Jen si možná nejsem jist úplně tou hrdostí. Alespoň tady na jihu, mám pocit, že tomu je trochu jinak. Jak to tu říkají všichni, tak Rio Grande do Sul není v podstatě Brazílie. Jistě to má kořeny v tom, že sem přišlo velké množství německých a italských přistěhovalců. Často slyším, že lidé jsou hrdí na Rio Grande, ale ne už tak na celou Brazílii. A to že se občas ozve hlas, že jinde by bylo lépe, asi není třeba brát příliš vážně, protože třeba v Čechách je to slyšet celkem často a vlastně to nic neznamená. Aspoň jsem nepotkal nikoho, kdo by to řekl a myslel to vážně tak, že by se odstěhoval.

    4 komentáře:

    1. NO, ty vlasy máš úžasný...úplnej Diego Maradons:o

      OdpovědětVymazat
    2. A jak casto se teda ti Brazilci sprchujou? :p

      OdpovědětVymazat
    3. 2Rob: no stejně jako my :)
      Jednou, dvakrát denně. Když přijde léto, tak někteří asi častěji.

      OdpovědětVymazat