pondělí 2. srpna 2010

Nanyho promoce

Protože jeden kolega z práce ukončil úspěšně své studium a pozval celou firmu na oslavu, dostal jsem se na promoce na univerzitě Feevale v Novo Hamburgo. Pokusím se trochu nastínit, jak promoce probíhala.

Co se oficialit týká, tak se od té české nijak zvlášť nelišila. Nejprve přišli profesoři, oděni v talárech. Na rozdíl od Čech se ale dostavila většina profesorského sboru, který studenty vyučoval. Pak byli přivedeni studenti, také oděni v talárech a v rukou nesli čepičky. Protože se jednalo o promoce informatiků, tak měli zepředu přilepen zavináč. To už trochu nastiňuje atmosféru promoce a to, že se odehrávala v dosti neformálním duchu. Na pódiu byly přichystány židličky, kam si čerství absolventi sedli.
Abych se vrátil k tomu neformálnímu duchu. Ačkoli většina přítomných byla oblečena ve společenských šatech, když si člověk sednul a čekal na začátek, mohl sledovat promítání fotek absolventů z dětských let k čemuž hrála popová muzika. Ovšem co nastalo ve chvíli, kdy studenti vstoupili do sálu a šli na pódium se dá srovnat jen s fotbalovým zápasem. Všichni vstali tleskali, ozývali se oslavné výkřiky a k tomu někteří troubili na troubítka. Stejně tak to probíhalo při předávání diplomů. Když si šel vyzvednout diplom některý z absolventů, vždy určitá část hlediště vstala (to podle toho, kdo tam měl kolik příbuzných a přátel) a začala mohutně tleskat a pískat. Tento hluk se mísil s rytmy popu a samby linoucími se z reproduktorů.
Abych se ale vrátil k postupu promoce. Po usednutí studentů na židličky následoval proslov děkana (asi), pak se zpívala Brazilská hymna (a opravdu všichni v hledišti zpívali) a poté ještě hymna Rio Grande do Sul.
Pak jeden z aboslventů přešel před rektora a odříkával slib s rukou na bibli. Vždy přednesl jeden verš a ostatní absolventi ho ze svých míst sborově zopakovali. Pak následovalo předání diplomů, kdy rektor každému studentu nasadil na hlavu čepičku, a studentský proslov. Dále jedna živě hraná píseň, kde se jeden z absolventů předvedl jako zdatný saxofonista a pak poděkování profesorům, každý dostal od studentů jakousi plaketu a závěrečné vyhození čepic za zvuků písně we are the champions.

No a pak jsme byli celá firma pozváni na oslavu, která mi přišla stejná jako jsou oslavy svatby u nás. Sešla se rodina a přátele, byl připraveny švédské stoly, množství piva Skol podle libosti a taneční parket v mixu amerických šlágrů a místní hudby. Celkově se nedalo na nic stěžovat :)

Brazílie

Během hledání brazilské hymny na youtube jsem narazil na dvě další videa o brazílii, tak je sem přidám.
Promo turistické video: Sounds of Brazil
a turisticky informační promo video: Traveling to Rio Grande do Sul.
To abyste věděli s čím se tu potkáte, jestli sem někdo někdy hodláte přijet :)
Skutečnost je zatím o poznání více deštivá a fádnější :)

Když jsem psal o jídle, zapomněl jsem zmínit jednu celkem tradiční poživatinu v tomto kraji. Tou jsou slepičí srdce. Ty si můžete objednat místo masa do hamburgru, přidat na talíř v jednom ze zdejších "bufetů" nebo objednat v podstatě v jakékoli restauraci.

Výlet do Porto Alegre 2

Protože se udělalo pěkné slunečné počasí - kolem 16 °C - vydal jsem se prozkoumat s foťákem v ruce Porto Alegre. Vyklubala se z toho pěkná 20 km procházka :)
Porto Alegre je příjemnější město než Novo Hamburgo. Najdete tu na ulicích sem tam lavičky a oba parky, které jsem prošel skýtají možnost odpočinku, ačkoli jsou docela přelidněné. Na fotky se můžete podívat buď na google mapě:
http://maps.google.cz/maps/ms?ie=UTF8&hl=cs&msa=0&msid=110486755063939842336.00048ccfe9867c52fb90e&ll=-30.034325,-51.228325&spn=0.008545,0.021136&z=16&brcurrent=5,0,1
nebo v galerii:
http://chalda.yc.cz/foto/brazil/portoAlegre

A na závěr fotka kocoura, který tu sedává za plotem vedlejšího domu, pro mamku.

Žádné komentáře:

Okomentovat