sobota 28. srpna 2010

Internetové střípky

Minulý víkend jsem strávil v teple svého "hostelového" pokoje. A teplo skutečně bylo. Jaro prý ještě nepřichází, ale o víkendu se tu teploty pohybovaly něco přes 25 °C a to když bydlíte v podkroví je docela znát. Ovšem stěžovat si nemůžu, lepší než sedět u počítače v kulichu a zabalený v dece.
Čas jsem trávil snahou zapamatovat si nějaké to portugalské slovíčko, ale také brouzdáním po internetu a čtením si článků o Brazílii. K tomu jsem se před odjezdem bohužel pořádně nedostal, takže si to teď trochu snažím vynahradit a něco se o ní dozvědět. Chtěl bych se tak s vámi podělit o zajímavé články, na které jsem narazil. Pravda, je to trochu více čtení, ale třeba vás některý zaujme.

Informace, informace

Začnu základními údaji o Brazílii jako o zemi. Těch jsem tady zatím příliš nezmínil, protože je nevím. Tenhle článek je pěkně shrnuje. A celé stránky jsou pak skladištěm kopií článků o Brazílii, takže se dají použít jako rozcestník.
http://m.brazilcomm.webnode.cz/clanky/zakladni-informace-o-zemi/

Druhou informační stránkou je zpráva z pobytu studenta v Porto Alegre, který sem jel přes organizaci IAESTE. Je tam pár shrnujících informací jako třeba jídlo anebo doporučení.
http://www.old.iaeste.cz/modules.php?name=Reviews&rop=showcontent&id=70

Blogy a cestopisy

Tenhle článek je ze stránek Gaudeamu, kde se Komerční banka propaguje jako ta správná banka pro mladé lidi. Jedná se o krátký článek, který představuje Brazílii tak nějak v celku.
http://www.g2.cz/cs/cestovani/cestou_necestou/8.shtml

Téma o kterém jsem chtěl zjistit trochu více je téma favel. Našel jsem velmi pěkný blog člověka, který rok ve favele pracoval jako dobrovolník a stále se o téma zajímá a bloguje. Tohle je velmi zajímavý rozhovor s ním na téma favely.
http://tygr1981.blogspot.com/2010/07/vsechno-co-jste-kdy-chteli-vedet-o.html

Další je pak o cestách jakéhosi týpka, který 2 roky cestoval po světě. Líbí se mi jeho styl popisu a tak jsem si celkem s radostí přečetl jeho zápisky o cestě po Brazílii z roku 2008.
Jeho dny v Riu: http://www.kasparec.com/cestopisy-blog/rio-de-janeiro-prvni-dojmy-z-brazilie-7/
Jaký je sever Brazílie: http://www.kasparec.com/cestopisy-blog/salvador-cerne-mesto-brazilie-8/
Jak může vypadat cesta po Amazonce: http://www.kasparec.com/cestopisy-blog/cesta-lodi-do-amazonie-11/
A pak asi pro mě "nejhezčí" popis jeho cesty pralesem: http://www.kasparec.com/cestopisy-blog/amazonsky-prales-selva-12/

Zakončím pak podle mého mínění celkem náročnými články z Britských listů pojednávajícím o Brazílii. Najdete zde informace o náboženském vyznání, složení obyvatelstva, klimatu, informace o Češích v Brazílii, něco o favelách a o tom jak je Brazílie úžasná ve své multikulturnosti.
http://www.blisty.cz/2009/8/14/art48441.html
A článek trochu o politice a trochu o všem jako ten předchozí. Mají stejného autora pana Josefa Mikovce.
http://www.blisty.cz/art/47068.html

Videa

Nakonec ještě přidám dvě videa o cestování. Nikoli ale po Brazílii.
První je o chlapíkovi, který si řekl, asi v roce 2005, že nechá práce a z vydělaných peněz pojede do Asie. Tam, když se nechal filmovat před nějakou památkou, mu kamarád řekl, že by tam neměl jen tak nudně stát, ať třeba zkusí zatancovat. A tak to zkusil, video se stalo populární a někdo mu pak nabídl, jestli to nechce zopakovat, že mu cestu zaplatí. A tak se můžete podívat, kde všude byl Matt:
http://www.youtube.com/watch?v=zlfKdbWwruY&feature=player_embedded

Druhé je o jednom Němci, který se rozhodl, že přejde celou Asii a dojde až do Německa. Svůj plán sice změnil, ale ušel téměř 5000 kilometrů a vzniklo z toho moc pěkné time-lapse (intervalově snímané?) video:
http://www.vimeo.com/4636202

4 komentáře:

  1. Tak sem precetl ten blog, kde pise borec o favelach. Narez. Tak tam Chaldo radsi nejezdi, adrenalinovou turistiku nech pro Japonce :p.

    Jinak co ten clanek v Britskejch listech? Stoji to za precteni? Ja tenhle platek nemam v lasce. Co sem tam cetl bylo vzdycky manipulativni, demagogicky a samozrejme levicacky, coz neni divu, kdyz je jednim z redaktoru bejvalej bolsevik.

    OdpovědětVymazat
  2. 2Rob: jó, žádná legrace. Ale co jsem teď četl na novinkách, že v Bratislavě zastřelili 7 lidí, tak to je tohle (http://tygr1981.blogspot.com/2010/08/co-se-stalo-v-sao-conrado.html) celkem slabý odvar...
    Ale favely opravdu neplánuju.

    Ten článek v Britských listech mi přijde zajímavý. Spíš teda ten první než ten druhý. Je tam ale smíchaných hodně věcí a člověk si musí dohledávat třeba na wikipedii, aby se mu to trochu pospojovalo. Zkus první dva odstavce a uvidíš. Doleva to ale trochu laděné je.

    OdpovědětVymazat
  3. Tahle parodie "Where the hell is Matt" je celkem drsna: http://www.youtube.com/watch?v=BkIOV3b2X4Q&feature=related :)

    OdpovědětVymazat