čtvrtek 8. července 2010

Práce

První den v práci začal příjemně. Sluníčko tu ještě svítí, teploty jsou příjemné kolem 25 stupňů, po nějaké velké zimě ani památky.

Abych ukázal kde pracuji, tak sem přidám odkaz na moji cestu z domu do práce, kterou jsem absolvoval v úterý. Kolegové ze Seacompu mě totiž k odchodovému ježíšku nadělili GPS Tracker, takže si teď můžu zaznamenávat kudy chodím :)

Do All inclusive od Aiesecu spadá také první den představení v práci. Takže mi bylo poskytnuto přivítání se všemi členy kanceláře, kromě hlavního šéfa, který je do středy "out of office".

WT Prime

Společnost do které jsem se upsal na následujících několik měsíců (teď to vypadá, že na 8) se jmenuje WT Prime a náplní jejího podnikání je tvorba webových prezentací.
Je to celkem málá firma čítající asi 12 zaměstnanců, sekretářku a 2 šéfy. Zajímavá je skladba osazenstva kanceláře, protože oproti mému očekávání je poměr žen a mužů téměř vyrovnaný. Možná protože se jedná o firmu, která dělá webové prezentace na klíč, je to celkem logické a holky dělají povětšinou grafický návrh a kluci to pak kódují.
Zajímalo mě proč tak malá firma měla zájem o stážistu a tak jsem se dozvěděl, že firma má asi 6 let a začínala v inkubátoru na místní univerzitě a tam je oslovil Aiesec. Byl jim nabízen stážista z Argentiny a nějací další, ale všechny odmítli a vzali až mě, takže teď špekuluju proč.
Nedávno se přestěhovali a teď působí v růžové výškové budově uprostřed Novo Hamburgo. Kancelář je ale příjemná s výhledem ze 13 patra na město. Jedná se o jednu místnost, tedy takový malý open space.

Přijetí  v práci od kolegů bylo velmi příjemné, hned po mě chtěli, abych se svléknul, že tak půjdu dobrým příkladem dámské společnosti :) Většina lidí je tam o něco mladších než já a tedy většinou studenti, kteří přes den pracují a v noci studují. Připadá mi to velmi povědomé.
Bohužel určitou nevýhodu spatřuji v tom, že anglicky jsem se schopen bavit asi se 4 lidmi v kanceláři a to včetně šéfa. Každý sice pár slov říci umí, ale to tak "hello" a "computer" :) Každopádně překážky v komunikaci nejsou, protože všichni jsou velmi přátelští.

Co tedy dělám

(Následující odstavec asi nebude úplně pro neprogramátory)
Když jsem odjížděl, tak mi kamarádi říkali. "Ty jedeš na stáž učit se PHP?" Jenže tohle je brazilské PHP! Když ponecháme stranou, že to vypadá jako jakéko-li jiné PHP (až na to že tu používají verzi 5.1), tak to bude užitečná zkušenost, kterou člověk jistě zúročí. Zvláště při programování čidel u pisoárů. (...myslím, že API pro PHP se bude hodit :))

Abych se vrátil k původnímu tématu.  Snažím se tedy dostat se zpátky ke svým znalostem o webových aplikacích a programování ve skriptovacích jazycích. Jako první úkol jsem dostal parsování logu ze Sendmailu, takže celkem fajn úkol. Můžu se vyžít v regulárních výrazech.
Jediné co netuším je, kolik na to mám vlastně času. To se ale uvidí, zatím na mě nikdo nekřičí.

2 komentáře:

  1. Parsovani logu ze Sendmailu je fajn ukol? Vyzit se v regularnich vyrazech? No vy Chaloupkove ste si osvojili velice zvlastni choutky :D

    OdpovědětVymazat
  2. @Rob: pořád lepší než odchytávat bit po bitu a vyvažovat radary :D

    OdpovědětVymazat