pondělí 10. ledna 2011

Brazilské postřehy II.

Kolem se toho moc nového něděje, tak je tu jeden příspěvek brazilských - řekněme - zajímavostí.

Ze života

Mají tu trochu na hlavu postavený systém vratných lahví. V obchodech se prodává pivo v lahvích 0,3l, 0,6l a 1l. Přičemž pivo v lahvích 0,6l lze zakoupit pouze, pokud již vlastníte flašku stejného objemu. Potom ji můžete vyměnit za flašku plnou a jen doplatit za obsah. Ovšem pokud onu práznou lahev nevlastníte, nemáte žádnou možnost v obchodě si takové pivo koupit. Řeknou vám, že pokud onu flašku nemáte, tak vám tohle pivo neprodají a že si máte kdyžtak koupit plechovku.
Celý paradox je v tom, že ani místní pořádně nevědí, jak k takové lahvi přijít. Doporučují ji buď zdědit po prarodičích nebo ukrást v hospodě. Nakonec jsme se dozvěděli, že tu snad legální cesta je a tou je někde najít speciální obchod s pitivem, kde vám proti záloze danou lahev prodají. Zajímavé je, že podle Vaška je tenhle zvláštní způsob prodeje piva ve skle nejen v Brazílii, ale třeba také v Argentině.

Většina dopisních obálek se tady prodává bez lepícího proužku, který nasliníte a pak obálku zalepíte. Tady nemají nic a když si zalepení obálky nepořešíte doma, tak si musíte ulepit ruce lepidlem dostupným na poště.

A místa v kině - alespoň jak je to tady v Novo Hamburgo - fungují tak, že kdo dřív přijde ten dřív mele a má lepší místo na sezení. Na žádném kasovním trháku v prvních dnech promítání jsme sice nebyli, ale strkanici na něj si umíme celkem dobře představit i jen z popisu.

Z internetu

Nedá mi to nezmínit politiku. Je to sice asi už víc jak měsíc, kdy zasedal nově zvolený kongres, přesto mě celkem udivilo, že jedno z prvních jednání mělo téma zvýšení vlastních platů. Jak jinak, odhlasovali si zvýšení, ale zajímavé mi přijdou čísla, kdy před 60% zvýšením platů od 1.1.2011 už dříve senátor pobíral 16 tisíc reálů měsíčně, což je cca 160 tisíc  korun. Druhou zajímavou věcí je, že voliči (ne že by to mělo nějaký význam) vědí, kdo ze senátorů jak hlasoval.

U tristních zpráv zůstanu a možná to není moc vhodné šířit, ale tenhle záznam, rozhovoru s člověkem, který zabil svou matku, se tady celkem úspěšně šířil internetem. Není ani moc důležité co říká, důležitý je výraz kolem 25 sekundy.

Přidám něco trochu odlehčujícího a to je reklama na močení do vany. Organizace SOS Mata Atlantica se pokusila upozornit na plýtvání vodou a doporučuje, aby se močilo ve sprše, že se tím voda ušetří.
Takže tady je reklama na youtube a čůrejte ve sprše :)

A pak ještě stránka s brazilskými komiksovými stripy, něco jako je u nás IT humor na bugemos, tak tady to jsou stripy, kde vystupuje bůh ve společnosti adama a evy, jiných bohů nebo třeba Einsteina. Pravda všechno je v portugalštině, ale třeba se to někomu bude hodit při jejím učení :) Nebo může kouknout na strip o karnevalu. Tam je to jednoduché, tam se říká (volně přeloženo):
1) Jó to je vono bože. Tohle rád vidím.
2) Přesně v duchu brazilského karnevalu.
3) No, ve skutečnosti jsem byl přepaden a vzali mi všechno oblečení.

A nakonec jedna sportovní novinka. Snad celé Rio Grande do Sul mluví o tom, že Ronaldinho (tady mu neřeknou jinak než Ronaldinho Gaúcho) by se měl vrátit do Grêmia. Ronaldinhovi končí totiž v červnu smlouva v AC Milán. Alespoň teda Ronaldinho tvrdí, že chce zpět do Porto Alegre. Nic není ale jisté, protože Grêmio nebude schopné nabídnout tolik peněz, jako třeba Corinthians v Sao Paulu.
Ovšem někteří fanoušci Grêmia jeho návrat nevítají s velkou radostí, protože ještě nemohou zapomenout na dobu, kdy se nějak vyvlékl ze smlouvy s klubem a odešel do Evropy a Gremio za něj tak nedostalo téměř žádné peníze. Také se tu tvrdí, že Ronaldinho sem nejde už hrát, ale že se tu bude jen bavit (to už se s nějakým navrátilcem sem stalo). Má tu totiž plno kamarádů pagodistů (hudební styl - typ samby) a vlastní tu bordel.
Updated: Tak Ronaldinho by měl nakonec hrát víc jak tři roky v Rio de Janeiru za tým Flamengo.

Krok stranou

...tím je "krutopřísný" seriál Dungeons&Dragons. Je to animovaný seriál z USA z 80. let. U nás to nešlo, takže když jsem byl malý, tak mi to uniklo, ale kolegové z práce to pokládají za jeden z nejlepších seriálů, který jako malí sledovali.
Celé je to o tom, jak partička dětí spadne do D&D světa a potká tam mimo jiné dungeon mastera. No aspoň kousek prvního dílu stojí, pro fantasy positivní jedince, za shlédnutí (v angličtině).

2 komentáře: