sobota 2. října 2010

Kerb v Dois Irmãos

Poslední záříjový víkend jsem strávil návštěvou městečka Dois Imrãos a výletem na Morro Santana u Porto Alegre.

Dois Irmãos

Do městečka dvou bratří mě pozval kolega Douglas, protože se tam o víkendu konal Kerb de São Miguel, což je festival "podobný" německému Oktoberfestu. Podobných akcí se tady na jihu Brazílie v městech s německým obyvatelstvem koná celkem dost. Většina se koná v září nebo v říjnu, ale můžou být i třeba na jaře jako je tomu ve Feliz. Asi nejznámější je potom v městech Blumenau (Santa Catarina) nebo Ingrejinha (RS), který se koná opravdu v říjnu přes několik dní.
Na tomhle typu festivalů tak jde především o konzumaci piva, i když se to všichni snaží zakrýt a tvrdí, že uchovávají tradice. Tady šlo o pivo Schin, které je teda nic moc. Pravda ale je, že víceméně typickou německou kuchyni ochutnat můžete a můžete se také zaposlouchat se do německých lidovek.
Jak to přišlo mě, tak celá akce vypadá trochu jako nějaký hudební festival u nás. Ulice centra jsou plné popocházejících lidí, kteří v hloučcích popíjejí pivo. A nemusí nutně platit to, že by si ho koupili u některého ze stánků. Často si přinesou svoje, coby levnější a v některých případech chutnější variantu. Na každém rohu pak stojí auto s otevřeným kufrem v němž je postavena jedna až několik reprobeden, ze kterých se linou různé druhy muziky. Každá skupinka u daného automobilu si dělá takovou soukromou oslavu v rámci celku. Na jevištích a pod stany pak hrají kapely na živo a to většinou buď nějaké německé "lidovky" a nebo bailão, což je (podle mě) taky dechovka, ale jen rychlejší. A zatím jsem vůbec nepochopil, jak se na to má tancovat. Pokud byste chtěli piva zkonzumovat opravdu hodně, tak máte možnost si zakoupit za ně přibližně R$ 50-60 permanentku, ke které dostanete tričko a pak můžete pít bez omezení.
Jak to asi tak vypadá v Dois Irmãos, se můžete kouknout na videu na youtube (je to náhodně nalezené video z předminulého roku): http://www.youtube.com/watch?v=w7lfnb7MqnU
No a protože jsem další den chtěl brzo ráno vyrazit na pěší výlet, tak jsem se ani neopil a moje účast končila s posledním odjíždějícím autobusem už v sedm večer, takže ten největší var a odvázané opilé Brazilky (to tvrdil Douglas :) jsem nezažil.

Morro Santana

V neděli jsem vyrazil na akci pořádanou sdružením Trilheros do Sul, což jsou lidi, kteří rádi chodí na treky a tak si na to založili sdružení. Dostal jsem se k nim náhodou, respektive mi pomohl strýček Google. Internet je v tomhle ohledu opravdu velmi fajn věc.
Tady na jihu Brazílie téměř nefunguje turistické značení, takže když chcete někam vyrazit, tak musíte buď mít velmi přesný popis cesty, od někoho kdo trasu už prošel nebo nejlépe jít s tím někým. Něco jako možnost koupit si pěknou turistickou mapu tady taky neexistuje, i když se na mapu prý někdy dá doptat se ve vesnicích či městech poblíž cesty. Takovou mapu jsem neviděl, takže stále nevím, co si pod tím mám představit. Padesátka Klubu českých turistů to ale asi nebude.
Takže protože jsem chtěl vyrazit někam na výlet, snažil jsem se najít někoho, kdo takhle chodí a zná cestu. Z Trilheros do Sul se vyklubala skupina trochu starších lidí - tak kolem 35 let - ale přátelská a bez problémů mě vzali mezi sebe. A nejen mě. Podobných případů, kteří se přidali přes internet nebo přes nějakého známého tam bylo více. Z cizinců já a jedna holčina z Peru.
Tahle akce měla oficiální název Morro Santana - Projeto trilha limpa a znamenalo to jít na výlet poblíž Porto Alegre s odpadkovým pytlem a trochu vyčistit okolí cesty. Bylo to pojato jako propagační akce sdružení, aby případně získali nějaké sponzory. Takže s námi šel i týpek z údržby města. Konečně někdo, kdo nevěděl, kde je Česká republika. Už jsem se začínal bát, že tu jsou všichni informovanější než třeba ve Francii nebo Španělsku :) A pro průchod trochu zanedbanější částí města byl domluven policejní doprovod. Ten teda s námi nakonec nešel, protože zrovna obědval :)
Dopoledne jsme absolvovali přednášku o přírodních rezervacích na jihu Brazílie. Ta se konala v informačním středisku přírodní rezervace Lami, které je asi 30 km od centra Porto Alegre. Ačkoli jsem zas tolik nerozuměl, tak mě zaujalo třeba to, že se tu z nějakého důvodu lidé domnívají, že Žlutou zimnici přenáší opice (ve skutečnosti ji přenášení nejvíc komáři), a tak je lidé v okolí rezervace zabíjeli a paní bioložka, která měla prezentaci, si stěžovala, že tento omyl je těžké lidem vysvětlit. Opice totiž na nemoc trpí podobně jako lidé a umírají na ní a proto je to asi důvod, proč jsou označovány za přenašeče.
Odpoledne jsme vyrazili avizovanou a nepříliš dlouhou výpravu na Morro Santana. Byla to příjemná vycházka z pěkným výhledem na Porto Alegre.
Na pár fotek se můžete podívat tady.

A moje fotky z celého víkendu jsou tady: http://chalda.yc.cz/foto/brazil/doisirmaos/

1 komentář:

  1. Ahojky, moc pěkné fotky to jsme my dva. Jo sluší Vám to. Máte tam teplo, za to my sníh :)

    OdpovědětVymazat