neděle 16. ledna 2011

Letmo o zdravotnictví

Ačkoli tomu nadpis příspěvku neodpovídá začnu u Vánoc. Verča o tom jak jsme se tu měli, publikovala příspěvek: Šťastné a veselé. Přiblížily se uprostřed léta i s vidinou novoročního přípitku na pláži.
Hned na jeho začátku to ale tématem zdraví a nemoci začne zavánět. Díky drobným zdravotním trablům jsem tedy potřeboval zajít k doktorovi. A tady je pár postřehů.

Jak jsem to pochopil, tak tu fungují lékaři placení městem (obcí) a soukromí lékaři.

Při návštěvě soukromého lékaře musí člověk za prohlídku a případné oštření platit. Soukromí lékaři mají hezčí ordinace, lepší vybavení a vůbec jsou považování za větší specialisty. Za vyšetření člověk může počítat s cenou kolem 1200 Kč. Většina lidí, kteří tyto soukromé lékaře navštěvuje to dělá tak, že si platí zdravotní pojištění u některé ze zdravotních pojišťoven. Zdravotní pojišťovna pak má nasmlouvané určité lékaře a soukromá zdravotnická pracoviště a tam můžete v případě potřeby zajít a pojišťovna zákrok proplatí. K dobrému zaměstnání patří, že vám na pojištění přispívá či vám ho celé platí zaměstnavatel. Často ho také současně platí členům vaší rodiny - jako manželce či dětem. Třeba u nás ve firmě jsou využívány služby pojišťovny Unimed. U žádného soukromého lékaře jsem se ale nebyl podívat, takže nemůžu referovat ze zkušeností, ale vše asi bude na velmi dobré úrovni.

U lékařů placených městem mě přijde nejzajímavější, že ošetření u nich je zadarmo pro kohokoli. Prostě příjdete na jedno z míst, kde tito lékaři ordinují - tyto místa se nazývají posto de saúde - a necháte se vyšetřit. Tedy alespoň v mém případě to tak bylo, ale je možné, že jsem byl trochu protekční. Správně byste měli jít (nebo můžete jít) jen k lékaři, který ordinuje pro obvod, kde bydlíte. Na těchto místech najdete ale nejen obvodní doktory, ale také specialisty jako jsou zubaři či gynekologové. Také existuje ve městě několik lékáren, kde vám dají zadarmo i předepsané léky.
Takhle by to tedy mohlo vypadat celkem idilicky, ale samozřejmě není. Lidí bydlících ve stejné čtvrti může být dost a záleží na obci, kolik posto de saúde (a jak) je schopná financovat. V Novo Hamburgo je tohle vyřešeno celkem dobře - alespoň se mi zdálo - a příliš se nečeká.
Podle návodu kolegů jsem dorazil k posto 20 minut před sedmou raní a stoupl si do fronty. V 7 se otevřelo a když na mě došla řada, na recepci jsem s trochou obtíží vysvětlil, co mě trápí a dali mě lísteček s časek, kdy mám přijít na vyšetření. V mém případě to bylo dobré, protože jsem dostal umístění na 13 hodinu tentýž den. Co jsem ale slyšel v práci, někdy je prostě tolik lidí, že na vás přijde řada až druhý či třetí den. S naléhavými případy to snad řeší rychleji.
V jednu jsem tedy dorazil na posto de saúde, kde bylo na stejný čas napsáno dalších 5 lidí, takže jsem si sedl na lavici a čekal, až na mě přijde řada. Celý dům s ordinacemi by docela potřeboval opravu, otřískané stěny, díry v podhledech, prostě financí se zjevně nedostává. Pobavilo mě, když kolem pacientů procházel údržbář v montérkách zamazaný od oleje, žoviálně konversující s doktory. Nějak mě to do toho teoreticky čistého nemocničního prostředí nesedělo. Prostředí ordinace mi přišlo jako u nás před 20 lety, ale bylo čisté a upravené. Paní doktorka byla rázná, vyšetření v rámci možností bez zbytečných průtahů (jak jinak při počtu pacientů a platu), tzn. zeptat se, podívat a vyřknout diagnózu. Dostal jsem předpis na léky a odešel domů.


Celkově zdravotní systém nejsem schopný posuzovat, ale tahle zkušenost byla celkem přijemná, ovšem nebyl jsem složitý případ. A paní doktorka teda ale neměla čas ani náladu se mnou rozprávět a něco mi vysvětlit.
Každopádně mi příjde zajímavé, že na rozdíl od Čech tu funguje zdravotní péče zadarmo, i když v trochu horších podmínkách a každý, kdo trochu vydělává, si platí zdravotní pojištění.
Na druhou stranu když si člověk uvědomí, že může čekat několik dní, než na něj přijde řada, tak to že kolegové říkali, že zdravotnictví je tu hrozné a člověka nechají umřít na ulici, má trochu něco do sebe.
Na druhou stranu se s tím vláda snad alespoň trochu snaží něco dělat. Například investuje celkem velké částky do boje s Aids a za tuto snahu dostal i ocházející prezident Lula mezinárodní ocenění od společnosti UNAIDS.

Žádné komentáře:

Okomentovat