sobota 28. dubna 2012

Pár linků na ...večer

Moc příspěvků se tady člověk nedočká. Vzpomínky blednou a o aktuální postřehy je nouze. Alespoň to tady tedy čas od času zpestřím nějakým tím odkazem.

Nejprve to budou 2 další blogy.
Jestli budete vyrážet na karneval do Ria, tak byste neměli minout příspěvek nedávno aktualizovaný na blogu Próxima estação Brasil. Ze stejné stránky se dostanete i na twitterový účet brazilieneznama, kde autorka uvádí odkazy zajímavosti, které se o Brazílii dostávají do našich médií.
Druhým blogem, který mi možná není až tak blízký svým stylem, za to je ale často aktualizovan a najdete tam různé postřehy z brazilské současnosti a zároveň i pár rad (třeba jak na brazilského úřednického šimla) je blog Světoběžník.

Začal jsem s karnevalem, k němuž každopádně patří brazilská muzika. Přes odkaz z facebookovského profilu pořadu Casablanca radia Wave jsem se dostal ke stránkám Brasil Music Exchange, kde si můžete poslechnout řadu brazilských písniček současných autorů. Tady jsem vybral jednu odlehčenou (snad i) letní.


Kdyby si někdo chtěl procvičovat portugalštinu (myšleno brazilskou :), tak bych tu pro něj měl dva podcasty.
Escriba Cafe je velmi dobře udělaný podcast, který se věnuje historii. Jednotlivé díly jsou spíše než klasickým podcastem komponovaným pořadem, kdy do přednášeného textu zaznívá muzika a úryvky z děl týkajících se tématu. Třeba tři díly o brazilské historii jsou opravdu pěkné.
Druhým je NerdCast. Jak už název napovídá jedná se o geekovský podcast, kde si partička mlaďáků povídá o všem a o ničem. Kdyby nic tak velmi zajímavé jsou odkazy pod jednotlivými díly, kde najdete různé reference trendy, kterými se Brazílie (alespoň tak geekovská) baví.

Pak by tu byl článek v češtině na skloňované téma odchodu pracovníků ze západních zemí do Jižní Ameriky.

A přeskočím zase do portugalštiny. O mytologii Brazílie jsem se tu už snažil něco napsat a kdyby vás tohle téma zaujalo, tak velmi pěkné shrnutí nabízejí tyto dva články z blogu Leões e Cordeiros.

A pak mne zaujalo jedno video, na které jsem narazil díky Nerdcastu a to je řekněme recesistická akce mířená na rodinné samolepky (adesivos da família). To je v Brazílii rozšířená věc, kdy si lidé nalepují jednoduché samolepky, které zobrazují jejich rodinu na svoje auta, ale také třeba na dveře a okna domů. Dozvíte se tak, že třeba tímhle autem jezdí 4 členná rodina nebo zamilovaný páreček se psem. Tady to vzali útokem a dodali tomu trochu šmrncu.

1 komentář: